Toplotne črpalke

TOPLOTNE ČRPALKE NUDIJO UDOBJE TOPLEGA IN HLADNEGA DOMA IN HKRATI NIŽJE STROŠKE

Toplotne črpalke so naprave, ki izkoriščajo toploto iz okolice ter jo pretvarjajo v uporabno toploto za ogrevanje ali hlajenje prostorov in segrevanje sanitarne vode. Toplota, ki jo iz okolice črpajo toplotne črpalke zrak/voda je v zraku akumulirana sončna energija, zato predstavlja obnovljivi vir energije.

STE VEDELI, DA TOPLOTNE ČRPALKE LAHKO PROIZVEDEJO KAR DO 2/3 TOPLOTE BREZPLAČNO?

Bi si tudi vi radi znižali stroške ogrevanja? Ogrevanje hiše in sanitarne vode s toplotno črpalko je veliko cenejše. Stroški ogrevanja so lahko nižji celo do 65%. Začetna investicija je nižja pri toplotni črpalki zrak/voda, kot zemlja/voda. Toplotna črpalka zemlja/voda potrebuje poseg v parcelo, izkop in zemeljski kolektor. Pri stanovanjskih objektih pod 200 m2 ob običajni izolaciji ali celo pri večjih objektih, ki imajo minimalne toplotne izgube,  je bolj racionalno vgraditi toplotno črpalko zrak-voda. V primeru, da izberete ustrezno toplotno črpalko in se odločite za ugodne ponudnike, se vam lahko investicija v toplotno črpalko povrne že v 6 letih, kar je v krajšem času od drugih – alternativnih obnovljivih virov ogrevanja (solarno ogrevanje, peleti, fotovoltaika… )

SO PRIJAZNE DO OKOLJA

Proizvedejo bistveno manj CO2 izpustov.

POLETI TUDI HLADIJO

Toplotne črpalke nam lahko v poletnem času tudi hladijo prostore in ni potrebna investicija v posebno klimatsko napravo. Prav tako ne potrebujete velike kurilnice, saj je notranja enota majhna, tiha in primerna za vgradnjo v del stanovanjskega ali v kletni prostor.

VRSTE TOPLOTNIH ČRPALK

Poznamo nizkotemperaturne in visokotemperaturne toplotne črpalke, ki se med seboj razlikujejo po temperaturnem območju delovanja.

  • NIZKOTEMPERATURNE

črpalke delujejo v temperaturnem območju do 55°C in so primerne za NOVO ZGRAJENE OBJEKTE. Tovrstne toplotne črpalke nam omogočajo sledeče možnosti ogrevanja: talno in stensko ogrevanje, priključitev ventilatorskih konvektorjev in nizko temperaturnih radiatorjev.

  • VISOKOTEMPERATURNE

črpalke pa delujejo v temperaturnem območju do 80°C in so primerne za STAREJŠE OBJEKTE, s klasičnim radiatorskim ogrevanjem.

Želite več informacij?