Katero klimo izbrati?

4.11.2019

Svetovanje in odgovor na vprašanje katero klimo izbrati je najbolje prepustiti strokovnjaku, saj se v poplavi informacij to največkrat izkaže izredno ugodno, saj prihranite časa in denar. Pokličite nas za brezplačno svetovanje na 01 780 41 70 ali pišite na e-pošto: info@elektro-zavodnik.si

SVETOVANJE O PRIMERNEM IZBORU KLIME – KATERO KLIMO IZBRATI?

  • Na trgu je ogromno znamk klimatskih naprav. Poleg tega obstaja tudi veliko dodatnih funkcij, ki razlikujejo tiste ugodnejše naprave od dražjih. Torej katero klimo izbrati? Najprej preverite kaj vse obstaja in nato premislite, kaj od tega bi dejansko potrebovali.
  • Klimatska naprava je dolgoročna investicija, zato izberite kakovostno napravo in tudi kakovostno montažo.
  • Zelo pomembna odločitev je tudi mesto montaže klimatske naprave. Notranja enota lahko na pravem mestu ustrezno ohlaja/segreva celoten prostor ali celo več prostorov. Pomembno pa je tudi, da ni moteča za ljudi. Ravno tako je treba upoštevati možne in nemoteče lokacije za zunanjo enoto.
  • V kolikor nameravate s klimatsko napravo tudi segrevati prostore, je vredno premisliti o modelih, ki segrevajo tudi pri nižjih zunanjih temperaturah.
  • Poleg premišljene izbire klimatske naprave je zelo pomembna strokovna montaža, ki zagotavlja optimalno delovanje ter tudi redno letno vzdrževanje, ki zagotavlja boljše delovanje, čistejši zrak in daljšo življenjsko dobo.

VRSTE KLIMATSKIH NAPRAV

Stenske

Poznamo jih pod izrazom »split-sistemi«. Gre za najbolj klasično obliko 1 notranje in 1 zunanje enote. Notranja enota se pritrdi na steno, malo pod stropom.

Stropne

Običajno se uporabljajo v poslovnih prostorih. Namesti se jih pod strop.

Talne

Na videz so podobne radiatorjem. Uporabljajo se v prostorih, kjer druga montaža ni mogoča, npr v mansardah.

Kasetne

Notranja enota je vgradna. Vgradi se v Knauf ali Armstrong spuščen strop.

Kanalske

Notranje enote v tem primeru ni v prostoru, ampak se klimatiziran zrak dovaja v prostor preko zračnih kanalov in difuzorjev pod stropom. Gre za najbolj udobno, neslišno in enakomerno klimatizacijo prostorov. Največkrat se na ta način klimatizirajo večji objekti, npr nakupovalni centri.

Multi sistemi

Kadar opremljamo svoje prostore z več notranjimi enotami klimatske naprave, jih lahko povežemo na 1 zunanjo ustrezne moči.

TIPI KLIMATSKIH NAPRAV

On/Off

– standardne klimatske naprave
– brez regulacije delovanja
– ne priporočamo jih za bivalne prostore


Inverter

– od leta 2013 vse v EU dobavljene klime uporabljajo inverter tehnologijo

RAZLIČNE MOČI

2,5kW
Primerna za prostore velikosti: 25 – 45 m²


3,5kW
Primerna za prostore velikosti: 40 – 60 m²


4,2kW
Primerna za prostore velikosti: 60 – 80 m²


5kW
Primerna za prostore velikosti: 80 – 100 m²


6kW
Primerna za prostore velikosti: 90 – 130 m²


7kW
Primerna za prostore velikosti: 100 – 135 m²

ENERGETSKA UČINKOVITOST

Klimatske naprave, dane na evropski trg od 1. januarja 2013 (Delegirana uredba EU št. 626/2011), so opremljene z energijsko nalepko in podatkovno kartico, kjer so navedeni podatki o sezonski učinkovitosti in glasnosti. Energijska nalepka z navedbo razreda sezonske učinkovitosti je priložena v paketu z zunanjo enoto klimatskega sistema, zato preverite notranjost kartona še preden jo monter namesti.

Koeficient SEER nam kaže učinkovitost naprave pri hlajenju in je podan kot razmerje med “močjo hlajenja” in “vloženo močjo” – porabljeno energijo za hlajenje.
Koeficient SCOP nam kaže učinkovitost naprave pri gretju in je podan kot razmerje med “močjo gretja” in “vloženo močjo” – porabljeno energijo za gretje.

Razredi in kazalniki energetske učinkovitosti od A+++ do D, za klimatske naprave do 12 kW, dane na trg EU:

Razredi in kazalniki SEER pri hlajenju

Razredi in kazalniki SCOP pri gretju